Foto's

JAARUITSTAP VAN 2020 28 februari 2020

Het was dit jaar weer de moeite om nog eens mee te gaan en te genieten van deze twee bedrijven.

Op vrijdag 28 februari rond negen uur stond de bus van Verhoeven ons aan het Centrum op te wachten voor onze jaarlijkse uitstap. We waren dit jaar met 41 personen die rond 9.15 uur vol enthousiasme de warme bus konden instappen. Deze reedt dan met ons richting Zondereigen naar de geitenboerderij van Verstraelen-Nuyts in Merksplas.


Eens daar aangekomen werden we zeer goed onthaald met warme drank en allerlei gerechtjes met natuurlijk geitenkaas. De twee bedrijfsleiders en hun dochtertje gaven, terwijl wij aan het genieten waren van de lekkere kaasjes, een zeer goede uitleg over het reilen en zeilen van hun bedrijf. Na deze uitleg trokken we met zijn allen naar de oudere stallen, waar de kleine geitjes moeten opgroeien. Nadien gingen we dan naar de nieuwe stal kijken (nog eentje van Van Den Heuvel folies) waar de oudere geiten in stonden (ongeveer 2000). Aan deze stal was dan ook de melkstal verbonden. Er werd hier zeker al aan de toekomst gedacht, want normaal zouden hier volgend jaar ongeveer 4000 geiten moeten rondlopen.

Rond 12.00 uur stapten we terug de bus op om zo naar Quirijnen Energy Farming te rijden om daar van ons middagmaal te genieten.

Tijdens het eten van ons dessert, kregen we ook hier een korte uitleg over het ontstaan en het verder uitwerken van dit zeer groot bedrijf. Ook hier hoorden we dat er naar de toekomst werd gewerkt. We starten de rondleiding in de stal met een paar honderd koeien (droge en vaarzen) en vervolgens met de andere stal waar de koeien stonden die gemolken moesten worden. Op dit bedrijf wordt er drie keer per dag gemolken. Na het bezichtigen van de koestallen, wandelden we naar de biogasinstallatie, waar we ook hier weer een zeer deskundige uitleg kregen. Alleen het weer speelde tijdens deze uitleg niet mee en we moesten gaan schuilen in de zaal waar we ons middageten gekregen hadden. Om af te ronden, dronken we hier nog een lekkere tas koffie of thee met een stukje cake en kregen we nog een film te zien over het ontstaan en ontwikkelen van dit bedrijf.


Rond half vijf werd de namiddag afgerond en reden met de bus terug naar St Lenaarts, waar we alles nog konden navertellen in café “Centrum”

We danken de bedrijven Verstraelen en Quirijnen Energy Farming voor hun gastvrijheid en hun degelijke uitleg.